Please enable JS

Γιώργος Μπούνιας: Η δημιουργικότητα παραμένει ζωντανή & προσανατολίζεται σε νέες κατευθύνσεις.

Ο Γιώργος Μπούνιας είναι ένας ανατρεπτικός καλλιτέχνης, εικαστικός, συντηρητής έργων και σκηνογράφος, που ζει και εργάζεται στο Μιλάνο.

Τα γλυπτά του εκπέμπουν έντονα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα κρανία των κερατοφόρων ζώων, που χρησιμοποιεί, είναι φιλοτεχνημένα με έντονα χρώματα και με πολύτιμους λίθους και με την τεχνική του μετατρέπονται σε σύγχρονα γλυπτά.


Γιατί αποφάσισες να ζήσεις και να εργαστείς στην Ιταλία;

Η Ιταλία είναι η καλλιτεχνική μου γενέτειρα.

Έφυγα το 2005 για σπουδές στην Ιταλία. Τελείωσα συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων εκεί, πραγματοποιώντας και την πρακτική μου άσκηση στα πλαίσια του προγράμματος «Leonardo da Vinci» σε μέρη, όπως το Βατικανό στη Ρώμη, στο μουσείο Ουφίτζι στη Φλωρεντία και σε πολλά άλλα μέρη της Ιταλίας, όπως στο Άσκολι Πιτσένο, στην Μπολόνια και στην Περούτζια. Έχοντας όλα τα εφόδια και τις γνώσεις επέστρεψα στην Ελλάδα και δούλεψα για το Υπουργείο Πολιτισμού, ύστερα η οικονομική κρίση με ανάγκασε να επιστρέψω πάλι πίσω στην Ιταλία, αυτή τη φορά όμως πιο βόρεια στο Μιλάνο.

Στο Μιλάνο βρήκα την καλλιτεχνική μου ταυτότητα! Τα ερεθίσματα ήταν πολλά και χρήσιμα, για να τα αφομοιώσω αργότερα στις ομαδικές αλλά και στις ατομικές μου εκθέσεις που πραγματοποίησα στην Αθήνα. Η Τέχνη και η Ιταλία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους αιώνες τώρα και η σχέση αυτή κρατά ακόμα με πολλές γκαλερί και μουσεία της σύγχρονης τέχνης. Αδιαμφισβήτητα η Ιταλία με βοήθησε πολύ να εξελιχθώ ως καλλιτέχνης.

Ποια είναι η φιλοσοφία της τέχνης σου; Ποιες είναι οι επιρροές σου;

Η τέχνη μου είναι το μέσο της ψυχοθεραπείας μου, είναι μια συνεχής διαδικασία αμφισβήτησης και επαναπροσδιορισμού αξιών και καταστάσεων. Είναι η δική μου προσωπική υπόθεση που τυχαίνει το  αποτελέσματα της να αρέσει ή να εκφράζει ένα μέρος του κόσμου.

Εμπνέομαι από τη γεωμετρία της φύσης, χρησιμοποιώ ως πρώτη ύλη ότι μου δίνει η φύση, όπως έκαναν άλλωστε οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Αγαπώ το κλασικό, επηρεάζομαι από την αρχαία Ελλάδα και μου αρέσει να το εφαρμόζω στο σήμερα. 

Το παρόν με ωθεί να δημιουργώ και να εκφράζομαι πάνω σε θέματα όπως ο ρατσισμός, σε κοινωνικοπολιτικά θέματα που αφορούν τη θέση και την υπόσταση του ανθρώπου στην κοινωνία. 

BOUNIAS3

Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς και να ζωγραφίσεις κρανία βοοειδών;

Η πρώτη μου επαφή με κρανία έγινε πριν χρόνια, σε επίσκεψη μου σε έκθεση στο εξωτερικό. Μετά από καιρό, ένας φίλος μου παρέδωσε ένα βοοειδές κρανίο που βρήκε πεταμένο στη φύση, για να το συντηρήσω. Τότε έπιασα τον εαυτό μου να φλερτάρει καλλιτεχνικά και έτσι μου γεννήθηκε η ιδέα να εφαρμόσω την τέχνη που έκανα πάνω σε καμβάδες, πάνω στη λευκή επιφάνεια του κρανίου.

Το 2012 λοιπόν, ξεκίνησα να συλλέγω κρανία κερατοφόρων ζώων, κυρίως βοοειδών, από τη φύση. Μέσα από την καλλιτεχνική μου ματιά, τα κρανία ζουν δεύτερη ζωή ως έργα τέχνης, φιλοτεχνημένα με πολύτιμους λίθους, χρώματα και σχέδια. Το κρανίο λειτουργεί ως φυσικό γλυπτό, πάνω στο οποίο εφαρμόζω την τέχνη μου.

 Πιστεύεις ότι η υγειονομική κρίση του κορωνοϊού θα αλλάξει τον προσανατολισμό της τέχνης;

Η πανδημία χτυπάει πολλά μέτωπα. Έχει επηρεάσει την ανθρωπότητα με αδιανόητες συνέπειες, ενώ πλήγμα για τους καλλιτέχνες έχει αποτελέσει και η οικονομική ασφυξία, στην οποία έχουμε οδηγηθεί τους τελευταίους μήνες. Η τέχνη όμως επιβίωσε στους αιώνες υπερνικώντας κάθε δυσκολία. Γιατί όσοι έχουμε την τιμή για να την υπηρετούμε, εμπνεόμαστε από τη διάθεση να παραμείνουμε πιστοί απέναντι της. Κι έτσι η δημιουργικότητα παραμένει ζωντανή και προσανατολίζεται σε νέες κατευθύνσεις, εμπνευσμένες από την τωρινή δυσκολία μεν, αλλά όχι την αξεπέραστη πραγματικότητα. Η κρίση έχει επηρεάσει και εμένα σε πολλά επίπεδα συναισθηματικά, ψυχολογικά και οικονομικά. Ο κλάδος μας βάλλεται υπέρμετρα καθώς για τους περισσότερους η τέχνη αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης, το οποίο τώρα έχει αφανιστεί. Η τέχνη έχει αποδείξει ότι μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις έχει επιζήσει και έχει δώσει τα καλύτερα «δώρα» της.

 tayros2

 

Ο Γιώργος Μπούνιας ζωγράφισε, ανάμεσα στα μνημεία, μαζί με άλλους εικαστικούς  στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα και της Μπρεξίζας Μαραθώνα, στις 14 και 15 Μαΐου2021.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν στις 22 Μαΐου θα διαρκέσει έως τις 30 Μαΐου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι “Μαραθώνας, φως και χρώμα στην ιστορία”.

Η σελίδα στο facebook για την έκθεση Marathon Art Festival.

 

 bounias7

Μετά την επιτυχία της ατομικής του έκθεσης “Κρανίου τόπος” στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, πέρυσι στην Αθήνα, του έγινε πρόταση από τον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης να παρουσιάσει την έκθεση του τον Ιούνιο του 2021.

Τα εκθέματα θα είναι ίδια με αυτά που ήταν στην έκθεση των Αθηνών και θα συμπληρώθουν με νέα έργα, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τον Μινωικό πολιτισμό.

Στο χώρο, που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση, χορεύτριες σύγχρονου χορού θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους, το οποίο θα είναι συνυφασμένο με το θέμα της έκθεσης.

 

 tayros4

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ Γιώργου Μπούνια

 BOYNIASKENTR1
Ο Γιώργος Μπούνιας συνδύασε εμπειρίες από δύο χώρες με πλούσια πολιτισμική παράδοση και κληρονομιά, την Ιταλία και την Ελλάδα. Σπούδασε συντήρηση έργων τέχνης και αρχαιοτήτων στο περίφημο Palazzo Spinelli της Φλωρεντίας, ενώ συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Europass Leonardo Da Vinci ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας, ολοκληρώνοντας την πρακτική του άσκηση στο Βατικανό, την αρχαία ρωμαϊκή αγορά της Ρώμης, το μουσείο Uffizi στη Φλωρεντία αλλά και σε πολλά μουσεία και εργαστήρια στην Perugia, την Bologna και το Ascoli Piceno. Στα εργαστήρια συντήρησης αυτών των μουσείων βίωσε ξεχωριστές εμπειρίες συντηρώντας έργα τέχνης και αρχαιολογικά ευρήματα, ορισμένα εκ των οποίων ταξίδεψαν και εκτέθηκαν στο μουσείο του Λούβρου.
Ο εικαστικός συμμετείχε στις εκθέσεις του Μικρού Παρισιού των Αθηνών (_p__etit Paris d’Athènes ), στην έκθεση για τα εγκαίνια του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, στην πρώτη έκθεση για τον μαραθώνιο στη Νέα Μάκρη, στην έκθεση της γκαλερί artshot summer lovers, στην προσωπική του pop up exhibition στην Περικλέους, στην ατομική του έκθεση
ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ» στο ξενοδοχείο Μπάγκειον, στη διοργάνωση ομαδικών εκθέσεων της gallery VENUS στο ξενοδοχείο Αφροδίτη στην Μύκονο κ.ά.

 BOUNIAS2

 

 

Array