Please enable JS

O Γιάννος Χάλαρης & η μαγεία του!

Γιατί αποφάσισες να μπεις στον χώρο της μαγείας;

Δεν πιστεύω πως είναι απόφαση, είναι κάτι αναπόφευκτο. Γίνεται μόνο του χωρίς να το θέλεις. Σε τσιμπάει μέλισσα και είναι το κεντρί. Επίσης είναι μια πάρα πολύ όμορφη τέχνη και θέλω να τη μοιράζομαι και με άλλους ανθρώπους. Σε τραβάει κάτι πολύ έντονα. Δεν την επέλεξα λοιπόν εγώ, αλλά με επέλεξε η μαγεία. Είναι λίγο ρομαντική απάντηση αλλά πιστεύω ότι ισχύει πολύ.

Mετά από δεκατρία χρόνια, τι είναι αυτό που ακόμα σε τραβάει στην μαγεία;

Θα μπορούσα να μιλάω δυο ώρες γι’ αυτό.

Οι αντιδράσεις του κόσμου και τα συναισθήματα όταν βλέπει κάτι αδύνατο να συμβαίνει είναι το πιο ικανοποιητικό πράγμα. Επίσης το κομμάτι της δημιουργίας. Το ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω γνώσεις και δεξιότητες που έχω για να δημιουργήσω ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό και ιδιαίτερο μαγικό εφέ.

Γιατί αποφάσισες να συνδυάσεις την μαγεία με το stand up;

Ήμουν από πολύ μικρός λάτρης του stand up comedy, όπως ήταν και κάτι που ήθελα να δοκιμάσω. Αυτό που ανακάλυψα, ήταν ότι ταιριάζει πάρα πολύ καλά με την τέχνη της Μαγείας, γιατί μπορεί να χαλαρώνει την ατμόσφαιρα.

Το stand-up δημιουργεί μία πιο οικεία και εύρυθμη κατάσταση.

Δεν είναι απαραίτητο να γίνεται αυτός ο συνδυασμός, αλλά μου βγαίνει αβίαστα. Και εφόσον είναι κάτι φυσικό, πιστεύω ότι ταιριάζει. Οπότε θα έλεγα δεν είναι τόσο συνδυαστικό, αλλά περισσότερο είναι αλληλένδετο.

 giannos3

Υπάρχει σχολή Μαγείας;

Όχι, αλλά στην Ελλάδα, υπάρχει η Ακαδημία Ταχυδακτυλουργών στη Νέα Ιωνία, Όπου μπορεί να πάρεις κάποια μαθήματα ή να κάνεις κάποια βασικά σεμινάρια.

Από κει και πέρα μπορείς να γνωρίσεις κόσμο. Το πιο βασικό σ΄αυτήν την τέχνη είναι να γνωρίσεις ένα μέντορα. Έναν άνθρωπο που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς και θα σου δείξει τον σωστό δρόμο. Εγώ γνώρισα τον Michael Vincent, ο οποίος είναι από τους πιο καταξιωμένους μάγους της εποχής μας, που μπορεί να σου δώσει τα εφόδια για να εξελιχθείς, ώστε να έχεις μία επιτυχημένη πορεία στην τέχνη της μαγείας.

giannos6

Ποια είναι τα πιο βασικά στοιχεία στα μαγικά;

Eξάσκηση. Να μπορείς να το κάνεις χωρίς να το σκέφτεσαι καν.

Ψυχολογία. Να μπορείς να αναλύεις την σκέψη του ανθρώπου που θα το δει, ώστε να ξέρεις πως θα το αντιληφθεί εκείνη τη στιγμή.

Παρουσίαση. Το πως θα αναδείξεις αυτό που κάνεις με έναν τρόπο που θα συναρπάσει τον κόσμο και θα τους ταξιδέψει σε κάτι πρωτόγνωρο.Κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό απο το μαγικό που βλέπουν.

Το ταλέντο είναι κάτι που έρχεται έπειτα. Έχει να κάνει με την επικοινωνία που έχεις με κάποιον και το πόσο άνετος ή πόσο απόμακρος μπορείς να είσαι.

halariskentr

Το κοινό όμως δεν είναι το ίδιο κάθε φορά.

Σίγουρα, αλλά ένα πολύ βασικό στοιχείο σε αυτό είναι, ότι υπάρχει μία κοινή λογική που χρησιμοποιούν όλοι οι άνθρωποι για να αντιληφθούν κάτι. Επομένως ακολουθούν βήματα. Αν εγώ μπορέσω και “χακάρω” αυτά τα βήματα τότε το αποτέλεσμα που θα σχηματιστεί στο τέλος θα είναι περίπου το ίδιο.

Φαντάσου ότι ξεκινάω να απαγγέλω κάτι. Κάποια στιγμή κολλάω. Οπότε βγάζω ένα χαρτί, βάζω τα γυαλιά μου και συνεχίζω να απαγγέλω. Οι λογικές υποθέσεις που θα κάνεις, είναι ότι ξέχασα τα λόγια μου και φυσικά έχω μυωπία. Όμως σου δείχνω ότι το χαρτί αυτό δεν γράφει τίποτα πάνω και οι φακοί απο τα γυαλιά δεν υπάρχουν. Με το να στο κάνω αυτό, σου δημιουργώ την υπόθεση στο μυαλό σου ότι είναι μία φυσιολογική κατάσταση, που γνωρίζεις τι συμβαίνει.Επομένως με τα ερεθίσματα που σου δίνω δημιουργείς τις ανάλογες υποθέσεις.

giannos2

Η σελίδα του Γιάννου Χάλαρη στο Facebook EΔΩ 

και

H σελίδα του στο Instagram  ΕΔΩ

Και δεν το έχει πάρει κανείς “χαμπάρι” αυτό ποτέ;

Aυτό έχει να κάνει με κάτι τελείως διαφορετικό.

Πώς χειρίζομαι εγώ την αντίληψη σου, πως χειρίζομαι τα αντικείμενα που κρατάω και τι οπτικά και νοητικά ερεθίσματα σου δημιουργώ.

Δηλαδή αν εγώ δεν δώσω σημασία σε κάτι, το πιο πιθανό έιναι ότι δεν θα δώσεις κι συ. Ενώ αν κοιτάξω κάτι πάρα πολύ έντονα και δώσω όλη μου την προσοχή σε ένα μέρος, θα το κάνεις και εσύ. Γιατί θα αναρωτηθείς, τι είναι τόσο σημαντικό σε αυτό που κοιτάει;

giannos7

Η επόμενη σου εμφάνιση θα είναι στον …… “Ορφέα” (όταν όλα πάνε καλά με την υγειονομική κρίση). Εκεί τι ακριβώς θα κάνεις;

Αυτό που θα κάνουμε με τον φίλο μου τον Ανδρέα Ερμή Γιαννακόπουλο στον Ορφέα είναι ένα συνδυαστικό show. Μαγικά και κωμωδία με δύο μάγους ταυτόχρονα που θα εναλλάσσονται στη σκηνή. Φυσικά θα έχει πολύ γέλιο Και θα είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο που νομίζω δεν έχει ξαναγίνει με το συγκεκριμένο τρόπο στην Ελλάδα.

Σε περιόδους κρίσης ο ρατσισμός και ο φασισμός. αυξάνεται. Πώς επεξεργάζεσαι αυτό το ζήτημα;

Θεωρώ ότι οι κινητοποιήσεις που γίνονται – ειδικά το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να επηρεάζουν πιο άμεσα την κατάσταση – είναι πολύ σημαντικές γιατί ο κόσμος εναντιώνεται σε αυτά τα ζητήματα και κρατάει μία πιο ενεργή στάση.

Όπως με τα κινήματα στην Αμερική και με τον κόσμο του αθλητισμού, προσπαθούσαν να περάσουν μηνύματα.

Φυσικά και εδώ με την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή και την μεγάλη νίκη της Μάγδας Φύσσα.

Σιγά – σιγά ο κόσμος αρχίζει να μάχεται εναντίων αυτών των πολιτικών και κοινωνικών διακρίσεων.

giannos9

Τι πιστεύεις ότι μπορούμε να κάνουμε με την υγειονομική και την νέα οικονομική κρίση που ξεκίνησε, ειδικά στην δική σου δουλειά και ακόμη πιο πολύ τώρα που έκλεισαν πάλι πολλοί χώροι;

Νομίζω πως αναγκαστικά και μη, η μόνη πιθανή λύση για την οικονομία είναι η τηλεργασία. Επίσης η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.

Η εργασία στο διαδίκτυο είναι πια πολύ ενεργή. Ένα καλό με την Τέχνη της μαγείας, είναι ό,τι το κομμάτι του performance είναι πολύ πιο ζωντανό επειδή είναι διαδραστικό αυτό που συμβαίνει, έτσι ο θεατής έχει ένα παραπάνω κίνητρο για να την παρακολουθήσει απο μια οθόνη. Γίνονται αρκετά οnline magic shows. Όποτε δεν πιστεύω ότι είναι μία χαμένη μάχη το performance στο διαδίκτυο.

Για την ακρίβεια αυτή τη περίοδο ετοιμάζω μαζί με τον αγαπητό συνεργάτη και φίλο Γιάννη Μιχαλόπουλο, ένα διαδραστικό διαδικτυακό Μαγικό σόου μέσα στα πλαίσια του Magic Murder Mystery, όπου το αποκαλούμε “Blood Diamonds”.

giannos4

Τι θες να κάνεις στο μέλλον; Πώς θες να προχωρήσεις με την μαγεία;

Θέλω να κάνω όσα περισσότερα show μπορώ.Είτε ζωντανά, είτε διαδικτυακά.

Show που αρέσουν σε μένα. Να δημιουργήσω πράγματα που θα τα μοιραστώ με το κοινό. Πράγματα που με τραβάνε και με ιντριγκάρουν.

Δεν θέλω να κάνω πράγματα που αρέσουν στον κόσμο και δεν εκφράζουν εμένα. Όλα αυτά που έχω κάνει μέχρι στιγμής με κάποιο τρόπο εκφράζουν τις σκέψεις μου και τον χαρακτήρα μου. Είτε είναι κινηματογράφος, είτε ιστορίες μυστηρίου, είτε stand up comedy. το κάθε ένα έχει μια θεματική που ταιριάζει σε μένα.

 Θέλω να το πάω όσο πιο μακριά μπορώ.Πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπάρχει και η επιλογή του εξωτερικού.

 Giannos 33

Array