Please enable JS

Κωνσταντίνα Πάλλα: Θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί, όταν θα έχουμε πάρει πίσω τις ζωές μας!

Μίλησέ μας για το τελευταίο σου τραγούδι.

Το τελευταίο μου τραγούδι έχει τίτλο “Χάδια Δανεικά” , είναι μία δική μου δημιουργία και κυκλοφόρησε μόλις από τη MINOS EMI. Ήθελα πολύ να μοιραστώ αυτό το τραγούδι με τον κόσμο μέσα σε αυτό το καθεστώς που βιώνουμε, καθώς όλοι μας λίγο ή πολύ κάνουμε μια ενδοσκόπηση και μια εσωτερική αναθεώρηση αυτόν τον καιρό. Εδώ και έναν χρόνο ότι θεωρούσαμε δεδομένο έχει γίνει ανάμνηση. Μία αγκαλιά, ένα χάδι, μια βόλτα έξω με φίλους, ακόμα και ένα φιλί. Όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, πιστεύω πως θα τα χαρίζουμε με λίγη παραπάνω ψυχή και εύχομαι και με λίγη παραπάνω προσοχή. Αυτό ακριβώς θα βρείτε ως προτροπή και στο ρεφρέν του τραγουδιού με τον στίχο “Σε αγκαλιές που δε χωράς μην ξημερώνεις”.

 

Τι νοιώθεις για όλη αυτή την εξέλιξη στο #metoo στην χώρα μας;

Ήταν πια καιρός να ειπωθεί η αλήθεια. Πολλοί αναρωτιούνται, δυστυχώς, και ρωτάνε: γιατί τώρα; Η σωστή ερώτηση, όμως, είναι: γιατί αργήσαμε τόσο; Ο σεβασμός έχει χαθεί ως αξία σε πολύ μεγάλο βαθμό και η κατάχρηση εξουσίας εις βάρος γυναικών ή ανυπεράσπιστων ψυχών έχει γίνει όχι απλά ένα σύνηθες φαινόμενο αλλά, θεωρείται πλέον δεδομένη. Αυτός ο παραλογισμός έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει και ευτυχώς το κίνημα που ξεκίνησε στην Αμερική απέκτησε φωνή και στη χώρα μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να μιλάμε, να προστατεύουμε και να θέτουμε τα όρια τόσο για εμάς όσο και για τους γύρω μας. Έχει αποδειχθεί πλέον, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις, πως ακόμη κι ένας άνθρωπος μόνος του μπορεί να αλλάξει ριζικά την κοινωνία και τον κόσμο. Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί όταν η προσπάθεια για μία καλύτερη ποιότητα ζωής γίνει ομαδικά.

 pallaslig2

Τι πιστεύεις για την υγειονομή και την νέα οικονομική κρίση που περνάει η ανθρωπότητα;

Ζούμε παγκοσμίως μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Είναι τόσο μεγάλο όλο αυτό που συμβαίνει, που ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακριβώς κι ας έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος. Μετά από αρκετό καιρό και αφού θα έχουμε πάρει πίσω τις ζωές μας θα καταλάβουμε τι έχει συμβεί. Δυστυχώς μπροστά στην υγεία, μπροστά στα εκατομμύρια των νεκρών και των νοσούντων δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς. Ελπίζω πως η επιστήμη θα κάνει σωστά το έργο της όπως το κάνει όλα αυτά τα χρόνια απέναντι σε κάθε υγειονομικό πρόβλημα. Η οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί όλος ο πλανήτης, από την άλλη, είναι ένα άκρως σοβαρό ζήτημα. Υπάρχουν χώρες που έχουν υποστεί χειρότερη οικονομική καταστροφή ακόμη και από εκείνη που υπέστησαν σε καιρό παγκοσμίου πολέμου. Δεν είμαι όμως αυτή τη στιγμή εδώ για να ασκήσω κριτική ή να κάνω πολιτικά σχόλια, όλα αυτά θα συμβούν με ακόμη πιο καθαρό μυαλό μόλις λήξει αυτός ο Γολγοθάς. Για την ώρα στέκομαι απέναντί σας ως καλλιτέχνης και το χρέος μου είναι να σας δώσω, μέσα από τα τραγούδια μου, την ελπίδα μου και τη δύναμή μου ελπίζοντας να κάνω μερικές από τις στιγμές σας λίγο πιο όμορφες.


Πιστεύεις και ναι γιατί ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο τον φόβο;

Ο φόβος του κόσμου όταν αντιμετωπίζει μια τεράστια καταστροφή είναι αναμενόμενος. Μπροστά σε αυτόν τον φόβο, συνήθως, ξυπνάει το ένστικτο της επιβίωσης. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις ανθρώπων που είτε δεν νοιάζονται, είτε προσπαθούν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις κάποιος καλείται να προκαλέσει φόβο σε εκείνον που δεν αντιλαμβάνεται σωστά τον κίνδυνο με σκοπό να τον προστατεύσει. Είναι μία κίνηση που κατανοώ, όμως οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, ειδικά όταν το μήνυμα απευθύνεται μαζικά και σε επίπεδο λαού.


Τι μουσική επιλέγεις να ακούς στον ελεύθερο σου χρόνο;

Στον ελεύθερο μου χρόνο προσπαθώ να ακούσω τα τραγούδια που μου λείπουν. Η δουλειά μου απαιτεί να ενημερώνομαι συνεχώς για τα νέα τραγούδια και τους νέους ήχους. Τις περισσότερες φορές που θα ακούσω ένα τραγούδι σκέφτομαι σαν μουσικός και όχι σαν ακροατής. Ακόμη και στο αυτοκίνητο δηλαδή, όταν θα ακούσω μουσική στο ραδιόφωνο, κατά κάποιον τρόπο πάλι δουλεύω. Οπότε, όταν θέλω πραγματικά να χαλαρώσω στον ελεύθερο μου χρόνο, ψάχνω εκείνα τα τραγούδια που με κάνουν να νιώθω κυρίως ακροατής. Δεν ανήκουν σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία, είναι απλά τραγούδια που αγγίζουν την ψυχή μου.

palla1
Πώς νομίζεις ότι μπορεί να αποκατασταθεί επαγγελματικά ένας μουσικός στη σημερινή εποχή, άσχετα με την υγειονομική κρίση;

Ειλικρινά το επάγγελμα του μουσικού, όπως και κάθε καλλιτέχνη, είχε ανέκαθεν μια αβεβαιότητα. Χρειάζονται εφόδια, πίστη στο όνειρο, σπουδές, αντοχή και πολύ τρέξιμο, όπως σε όλα τα επαγγέλματα. Θέλω να ελπίζω πως με τις αλλαγές που γίνονται αυτό το χρόνο το επάγγελμά μας θα αντιμετωπίζεται με λίγη παραπάνω αξιοπρέπεια και θα μας παρέχεται μια παραπάνω ασφάλεια. Όσοι κάνουμε αυτή τη δουλειά την κάνουμε με όλη μας την ψυχή και ίσως πολλές φορές να μη την αντιμετωπίζουμε ως επάγγελμα. Οφείλουμε όμως και ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, να φτιάξουμε έναν υγιή κλάδο μέσα στον οποίο θα μπορούν να ανθίσουν οι μουσικοί αλλά και όλοι οι καλλιτέχνες αυτού του τόπου. Η μουσική δεν έχει όρια και οι μουσικοί είναι πιο απαραίτητοι από ποτέ.

Πληροφορίες για το νέο τραγούδι ΧΑΔΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ της Κωνσταντίνας Πάλλα ΕΔΩ

palla3

 

Array