Please enable JS

Κωνσταντίνος Μωραΐτης: Καλλιτεχνική άνθηση φυσικά και δεν έχουμε!

 

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις μια θεατρική παράσταση για την Ηλέκτρα Αποστόλου;

Αρχικά με γοήτευσε η δύναμη που είχε να υπερασπιστεί την ιδεολογία της σε μία τέτοια περίοδο,, τ την περίοδο της Κατοχής. Αλλά και η δύναμη που έδειξε στα βασανιστήρια, όταν δεν λύγισε  ούτε μια στιγμή.

Κατά δεύτερον, όσο περιέργο κι αν ακουστεί, έχουμε συνδέσει τον ηρωισμό με κάτι ανδρικό  στην κοινωνία μας. Η Ηλέκτρα είναι η απάντηση σ’αυτό.

Η Ελλάδα έχει πάρα πολλές ηρωίδες που έχουν θαφτεί ανά τους αιώνες και είχανε  πολλά περισσότερα κότσια από άντρες.  Οπότε η Ηλέκτρα είναι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ο ηρωισμός τους  είναι αδιαπραγμάτευτος.

 

Γιατί πήγατε την παράσταση της “Ηλέκτρας” στο εξωτερικό;

Με την “Ηλέκτρα” κάναμε μία περιοδεία στην Ευρώπη γιατί στόχος μου ήτανε να δω την α αντίδρασή των ευρωπαίων απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο όχι τόσο για την ίδια την  παράσταση, αλλά για την ιστορία.

Πρώτα από όλα την ξέρανε πολύ περισσότεροι από ότι εδώ στην Ελλάδα. Και έχουν εμπνευστεί π πάρα πολλά φεμινιστικά κινήματα στην Aγγλία. Οπότε για μένα ήταν μία όμορφη επαλήθευση ς σε σχέση με το αγγλικό και το πολωνικό κοινό. Ότι δηλαδή υπάρχει η γνώση για τις γυναίκες  που αντιστάθηκαν, ανεξαρτήτου χώρας. Τέτοιοι ήρωες και ηρωίδες, αν τους ρωτούσες, δεν θα  ήθελαν απαραίτητα να παραμείνουν στην ιστορία, γιατί απλά λειτουργούσαν τότε για το τότε.

Αλλά νομίζω, δικό μας χρέός είναι να τους διατηρήσουμε στην μνήμη μας. Να τους κάνουμε αθάνατους. Δεν το πάω καθόλου πατριωτικά, το λέω συναισθηματικά.  Αν ένας άνθρωπος έχει δώσει τη ζωή του για να είμαι εγώ ελεύθερος απέναντι στον φασισμό,  νομίζω ότι είναι κρίμα να μην γνωρίζουμε την ιστορία του.

ELECTRA 1

 Γιατί να έρθω να δω την Ηλέκτρα;

Αρχικά δεν έχω και δεν θέλω να δώσω κανένα μήνυμα μέσω της παράστασης, γιατί δεν μου α αρέσει αυτό. Δεν ξέρω τι μήνυμα θέλω να δώσω μέσω της παράστασης.  Έλα να τη δεις και πάρε ό,τι θέλεις. Γιατί κάποιος να πάει να δει θέατρο – είναι η ίδια λογική. Εμείς αυτό που έχουμε κάνει με  τα παιδιά είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε πιο σαφή την τελευταία νύχτα της Ηλέκτρας  με βάση τα μέσα που έχω διδαχθεί εγώ στη Central, την σχολή σκηνοθεσίας στην Αγγλία.  Και ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να πούμε αυτή την ιστορία. Προσπαθώ να δείξω,  μέσα σε μία ώρα παράστασης, όλο αυτό το ενδιαφέρον μου για την ίδια την Ηλέκτρα  Αποστόλου. Με γοητεύει όμως ο ηρωισμός της.

Θα παίξεις φέτος στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Μίλησέ μας γι΄αυτό.

Στο Κρατικό θέατρο φέτος παίζω σε ένα μυθιστόρημα της Αγλαΐας Βετεράνη, που λέγεται Εδώ ουρανός”, το οποίο ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα σε διασκευή των Σίμου Κακάλα  και Δημήτρη Καλακίδη. Την σκηνοθεσία την έχει κάνει ο Κακάλας. Κάνουμε όλοι πολλούς  ρόλους,μοιραζόμαστε την αφήγηση και επιπλέον γίνεται χρήση κούκλας, μάσκας, γαντόκουκλας.

Τι σκέφτεσαι για το 2020;

Κοινωνικοπολιτικά η Ελλάδα νομίζει ότι πάει να γίνει μια άνθηση, ενώ στην ουσία  βυθιζόμαστε όλο και πιο πολύ στα σκατά. Δυστυχώς νομίζουμε ότι πιάνουμε χρυσάφι, ενώ πιάνουμε σκατά. Δεν έχει αλλάξει τίποτα εδώ και πενήντα σχεδόν χρόνια.  Υπήρχαν απλά εξάψεις και περίοδοι με φούσκες ευτυχίας αλλά στην ουσία και από  άποψη παιδείας και νοοτροπίας, δυστυχώς ο φασισμός είναι αυτός που επικρατεί  στην Ελλάδα. Και αυτό δυστυχώς το βλέπουμε και από την πλειοψηφία των Ελλήνων.  Αν δεις ποια κόμματα είναι μέσα στη Βουλή αυτή τη στιγμή, και τα βάλεις σε ένα,  ο φασισμός νικάει, και σε όλη την Ευρώπη, αλλά και ειδικώς στην Ελλάδα.  Έχουμε ακόμα αυτήν την παραίσθηση, ότι θα επιστρέψουμε πάλι στην δεκαετία του 90,  στην δεκαετία του βαθέος ΠΑΣΟΚ, όπου θα έχουμε και θα σκορπίζουμε τα πάντα.  Ενώ στην ουσία, πνευματικά και καλλιτεχνικά, βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο σε αυτόν  τον βούρκο. Καλλιτεχνική άνθηση φυσικά δεν έχουμε, ενώ το έχω ακούσει να το λέει  πολύς κόσμος του θεάτρου. Γινόμαστε όλο και πιο συντηρητικοί και πέφτουν συνεχώς  τα στάνταρ μας. Συνεχώς πέφτουν πέφτουν πέφτουν!

 

Πληροφορίες για την παράσταση Ηλέκτρα στο Θέατρο Σταθμός ΕΔΩ

ELECTRA2

Πληροφορίες για την παράσταση Εδώ ουρανός στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ΕΔΩ

PP0810J0002v17

 

Array