Please enable JS

Μια εφ΄όλης της ύλης κουβέντα με τον Γιώργο Ηλιόπουλο

Για ποιους λόγους πιστεύεις ότι έχουν επιτυχία οι “Άγριες Μέλισσες”;

Το εξαιρετικό σενάριο είναι ο βασικός παράγοντας. Από εκεί ξεκινούν όλα. Μια ιστορία που μυρίζει Ελλάδα και που μιλά στην καρδιά του τηλεθεατή. Του θυμίζει πράγματα και καταστάσεις που είναι γνώριμα κι έχει κάτι χειροπιαστό να ταυτιστεί. Είναι ο θρίαμβος της ελληνικής μυθοπλασίας – και μια απάντηση στο αν πρέπει οι ιθύνοντες των καναλιών να πάψουν να γεμίζουν τα προγράμματα τους με τούρκικα και μεξικάνικα σήριαλ. Γι’ αυτό η επιτυχία αυτής της σειράς για εμένα σημαίνει πολύ πιο πολλά από τεράστια νούμερα τηλεθέασης. Σημαίνει το τέλος μιας νοοτροπίας που απέκλεισε πολλούς Έλληνες δημιουργούς από το αντικείμενο τους.Ο άλλος

μεγάλος λόγος που έκανε αυτή τη σειρά τόσο αγαπητή είναι το εξαιρετικό καστ που της δίνει ζωή. Ένα λαμπρό σύνολο όχι μόνο αξιόλογων αλλά και αφοσιωμένων στην τέχνη τους ηθοποιών που παρόλο που έχουν περάσει τόσοι μήνες από την αρχή των γυρισμάτων, εξακολουθούν να έρχονται στο σετ γεμάτοι ενέργεια και πάθος για να κάνουν τη δουλειά τους και να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Νοιώθω εξαιρετικά τυχερός που υπάρχω ανάμεσα τους και που μου έχει δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσω μαζί τους.

Κουρέας και μάλιστα κομμουνιστής στο 1958. Πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεσαι από την εποχή αυτή;

Δόξα το Θεό αυτή η εποχή- σε επίπεδο πολιτικών πεποιθήσεων είναι πολύ μακριά. Σήμερα δεν διώκεται κανείς για τις πεποιθήσεις του. Παρόλο που εγώ είμαι το comic relief της σειράς- δηλαδή λειτουργώ σαν μια κωμική βαλβίδα εκτόνωσης- οι άνθρωποι με τις πολιτικές πεποιθήσεις του ήρωα που ενσαρκώνω υπέστησαν πολλά για να φτάσουμε σήμερα να λέμε ελεύθερα τι πιστεύουμε. Άνθρωποι σάπισαν σε ξερονήσια, οικογένειες διαλύθηκαν, παιδιά αποχωρίστηκαν τους γονείς τους… από μόνο του όλο αυτό ένα σήριαλ.

Είστε ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Αλέξανδρο Καλπακίδη. Πως είναι η συνεργασία μαζί του;

Είναι μεγάλη τύχη να συνεργάζεσαι με άτομα που έχετε κοινό κώδικα. Κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα. Με τον Αλέξανδρο πέρα από την ίδια πετριά και την ίδια αγάπη για την δουλειά – μας ενώνει και το ίδιο χιούμορ. Κι αυτό βοηθά όσο δε φαντάζεσαι.

2.GIORGOS HLIOPOULOS

Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις ξανά την επιτυχημένη σου παράσταση “Πώς να καταστρέψετε την ζωή σας“ για 4η χρονιά;

Η επιτυχία των προηγούμενων παραστάσεων είναι ένας καθοριστικός λόγος. Όμως αν με ρωτήσεις βαθιά μέσα μου εγώ δεν έχω τελειώσει με αυτό τον ήρωα. Θέλω να μάθουν κι άλλοι την ιστορία του. Θέλω να γελάσουν και να προβληματιστούν κι άλλοι με τα παθήματα του. Αυτή η παράσταση είναι ένα δώρο που μου έκανε η Βασιλική Ανδρίτσου σκηνοθετώντας με. Είναι ίσως το πιο δύσκολο και το πιο γοητευτικό σκηνικό ταξίδι που έχω κάνει. Παρόλο που το έχω γράψει εγώ, κάθε φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με αυτό ανακαλύπτω και νέα πράγματα. Είναι τόσο μεγάλη η διαδρομή που διανύει ο ήρωας που δε σε αφήνει να βαρεθείς. Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που το έχουν δει 6 κι 7 φορές και μου στέλνουν μηνύματα στο Facebook πότε θα το ανεβάσω να το ξαναδούν. Μετά είναι οι άλλοι που λένε πως δεν το προλάβανε και πότε θα ανέβει ξανά για να το δουν…

Τι θα ήθελες να πάρει το κοινό μαζί του φεύγοντας από την παράσταση;

Την πεποίθηση πως αυτό που μετράει σε αυτή τη ζωή είναι να βρεις το ταίρι σου- τον άνθρωπο σου. Είναι πολύ μικρή η ζωή για να σπαταλιέται χωρίς να μοιράζεται. Θα ήθελα να καταλάβουν οι θεατές- όπως κι ο ήρωας μου φτάνει να καταλάβει – πως όλοι κάνουμε και θα κάνουμε νέα και πιο μεγάλα λάθη. Δεν είναι το τέλος του κόσμου! Το πρόβλημα είναι όταν δεν θέλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας. Όταν αρνούμαστε να δούμε που σφάλαμε και το κυριότερο όταν δεν ζητάμε συγνώμη.

Προτιμάς το θέατρο ή  την τηλεόραση;

Διαφορετικές δουλειές παρόλο που και στις δυο καλείσαι να λειτουργήσεις ως ηθοποιός. Εγώ λατρεύω και τα δυο – αυτό όμως που ξέρω και που σπούδασα και γι’ αυτό είμαι και πιο άνετος είναι το θέατρο. Ξέρω πως η τηλεόραση είναι το μέσο που σε κάνει διάσημο αλλά η συγκίνηση που εισπράττεις από το κοινό στο θέατρο δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί.

Η τηλεόραση χρησιμοποιεί άλλους κώδικες και άλλη διαδρομή από αυτή του θεάτρου.

Υπάρχει βέβαια και κάτι που κάνει την μεγάλη διαφορά. Η δυνατότητα που σου δίνει το θέατρο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να τολμήσεις να έρθεις αντιμέτωπος με την αλήθεια. Στην τηλεόραση – επειδή εισβάλουμε με κάποιο τρόπο στο σπίτι του θεατή τα πράγματα λέγονται κεκαλυμμένα. Δεν μπορείς να πεις πράγματα με το έτσι θέλω σε κάποιον που δεν είναι έτοιμος γι’ αυτά. Στο θέατρο το κοινό έρχεται- σηκώνεται από τον καναπέ του, πληρώνει εισιτήριο για να ακούσει και να δει την αλήθεια.

4.ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ2

Τι σκέφτεσαι για το 2020;

 Να είναι μια χρονιά δημιουργική και να φέρει ευχάριστα νέα. Να δοθούν περισσότερες απαντήσεις στα ερωτήματα που μας απασχολούν και να δοθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματα που μας απασχολούν. Αλλά το κυριότερο, εύχομαι κανείς μόνος το 2020.

Πληροφορίες για την πάρασταση «Πώς να καταστρέψετε την ζωή σας» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη ΕΔΩ

 

3.ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΤΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΣΑΣ1

Array