Please enable JS

Παρουσίαση για την παράσταση “Όταν φτάνουν οι Φάλαινες του Αυγούστου”

Όταν φτάνουν οι Φάλαινες του Αυγούστου

Επιμέλεια παρουσίασης κειμένου Έμυ Τζάβρα-Bulloch

Είναι σπάνιο να δει κανείς φάλαινες και αν παρ’ ελπίδα το κάνει, θεωρείται τυχερός, γιατί πρόκειται για μια εμπειρία ζωής την οποία θα θυμάται ες αεί.
Η φετινή παράσταση του θεάτρου Χώρα, «Οι Φάλαινες του Αυγούστου», ισοδυναμεί με μια τέτοια εμπειρία αφού οι θεατές έχουν την τύχη να απολαύσουν μια σπάνια διανομή καταπληκτικών ηθοποιών-θρύλων, στο ομώνυμο έργο του Ντέιβιντ Μπέρρυ. 
Η  Τζένη Ρουσσέα, η Έρση Μαλικένζου και ο Νίκος Γαλανός σε ρόλους ζωής, συνδυάζονται στη σκηνή με την Μαρία Αντουλινάκη, τον Μάκη Πατέλη και τον Γιάννη Μαρίνο, προκειμένου να διαπραγματευτούν τους τρόπους που επιλέγει ο κάθε ένας του για να προσεγγίσει και να διανύσει τον βίο του.
Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, προχωρημένης ηλικίας που συναντώνται σε ένα νησί το καλοκαίρι, μετρώντας αντοχές, αναμνήσεις, ελπίδες, αγωνίες και όνειρα.

Οι ανυπέρβλητες ερμηνείες των ηθοποιών μας συστήνουν τις επιλογές της οπτικής των πέντε χαρακτήρων, ως προς την πορεία που η ζωή θέτει ενώπιόν τους, είτε αφορά στον παρελθόντα, είτε στον παρόντα, είτε εντέλει στον μελλοντικό χωροχρόνο. Πρόκειται για μια πορεία την οποία ενίοτε επιλέγουν να ακολουθήσουν ντυμένοι στο μοβ του πένθους, διαποτισμένοι από ένα πεσιμισμό τέλους, ή με το πράσινο της ελπίδας που καθιστά κάθε μέλλον καλύτερο από την ανυπαρξία και που στο έργο έχει ταυτιστεί και συνδεθεί σημειολογικά και κυριολεκτικά με την εμφάνιση των Φαλαινών, οι οποίες, όπως και οι χαρακτήρες του έργου μεταφορικά, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση.
Το έργο είναι βαθιά συμβολιστικό και κάθε λεπτομέρεια που ανακύπτει αποσκοπεί στην υπογράμμιση των νοημάτων. Ο θάνατος συμπορεύεται με την αισιοδοξία και η αγάπη με την αυτοθυσία και τον αλτρουισμό, εξασφαλίζοντας μιαν υπόγευση ανθρωπιάς και ταύτισης. Άλλοτε αποζητούν το τέλος με ρεαλισμό και πραγματισμό, όπως συμβαίνει με την Λίμπυ την πιο ηλικιωμένη από τις δύο αδερφές, άλλοτε το ξορκίζουν, όπως κάνει η Σάρα η μικρότερη, που ελπίζει σε μια παράταση. Ωστόσο πάντοτε ο χρόνος στέκει πάνω τους ως ένα φορτίο που δεν μπορεί να παραδοθεί και το οποίο σισύφεια θα μεταφέρουν ως το τέλος, με μόνη ελπίδα να ξαναδούν τις Φάλαινες έστω και με τα μάτια της ψυχής τους.

falaines 2

Συντελεστές

Μετάφραση:  Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία:  Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά- Κοστούμια:   Αναστασία Αρσένη

Φωτισμοί:  Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Παναγιώτης Αυγερινός

Φωτογραφίες:  Μαριλένα Αναστασιάδου

Πρωταγωνιστούν:

Τζένη Ρουσσέα

Έρση Μαλικένζου

Νίκος Γαλανός

Μαρία Αντουλινάκη

Μάκης Πατέλης

Γιάννης Μαρίνος

Χώρος: Θέατρο ΧΩΡΑ

Διευθ: Αμοργού 20, Κυψέλη

Τηλέφωνο 2108673945

Πρεμιέρα: 18 Οκτωβρίου 2019

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη στις 18:30, Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00,

Κυριακή στις 18:30

Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα)falaines 1

Array