Please enable JS

Ο Μάνος Ερμής μιλά για την πρώτη του Performance in Quarantine.

Τι σκέφτηκες, όταν η Ηλέκτρα Αρσενίδου σου πρότεινε να πάρεις μέρος σε αυτό το εγχείρημα;

Αρχικά, όλο αυτό ξεκίνησε στο Θέατρο των Αλλαγών στα πλαίσια του μαθήματος «Κίνηση για ηθοποιούς» οπότε, δεν υπήρξε εξ αρχής στο πλάνο κάποια δημόσια παρουσίαση. Κάτω απ’ αυτό το πλαίσιο, νοιώθαμε όλοι ασφάλεια και αφεθήκαμε στην Ηλέκτρα Αρσενίδου που ήταν για μας μια πολύ δοτική πηγή ενέργειας και ταλέντου μέσα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο.. Στην πορεία του μαθήματος, η ομάδα, επτά άτομα με φοβερή αίσθηση ομαδικότητας και όρεξη για δημιουργία (που αποτελείται από τους Γ.Λιτσαρδάκη, S. Ruinnemesis, Όλγα Νικολαΐδου, Δημήτρη Παπαλάμπρο, Μυρτώ Παπά, Ανδρέα Τσιλιβαράκο κι εμένα) έδεσε εξαιρετικά και αρχίσαμε να παράγουμε υλικό, ίσως παραπάνω υλικό απ’ τις προσδοκίες μας και τότε η Ηλέκτρα είχε την ιδέα και αρχίσαμε να δίνουμε μορφή σε κάτι καινούριο που είχε τη μορφή ολοκληρωμένης performance.

 

Όντας perfomance, τι ακριβώς θα δούμε;

Πρόκειται για μία πολυτοπική παρουσίαση που ξεκίνησε με την έκφραση συναισθημάτων μέσω της κίνησης και εξελίχτηκε σε ένα σύνολο που έχει από χορογραφία και ελεύθερη κίνηση μέχρι πλάνα από διαδικτυακά μαθήματα και πρόβες και δικούς μας μονολόγους ή σκηνές, βασισμένα όλα σε όσα νοιώσαμε και βιώσαμε κατά την περίοδο της καραντίνας.

ilekstra2

Πως έγιναν οι πρόβες το διάστημα της καραντίνας; Πως λειτούργησε αυτό;

Σχεδόν όλες οι πρόβες έγιναν διαδικτυακά μέσα απ’ τις πλατφόρμες που επικοινωνούσαμε όλος ο κόσμος κατά το διάστημα αυτό. Όλοι αυτοί οι καινούργιοι τρόποι επικοινωνίας και η έκθεση σ αυτές τις καινούργιες συνθήκες ξεκίνησαν με αμηχανία και για κάποιους με άγχος, αλλά καταλήξαμε όλοι να ανακαλύπτουμε καινούργιους δρόμους όχι μόνο στην επικοινωνία, αλλά και στην καλλιτεχνική έκφραση. Οι κάμερες και τα application κι ακόμα και οι τεχνικές δυσκολίες, οι διακοπές στην εικόνα και στον ήχο σε συνδυασμό με την παράξενη ψυχολογία λόγω των γεγονότων, δημιούργησαν ένα καινούριο φίλτρο και αποφασίσαμε αντί να τρομάξουμε απ’ αυτή τη νέα συνθήκη να την εκμεταλλευτούμε καλλιτεχνικά.

 

Mετά κάνατε πρόβες “κανονικές”;

Η καραντίνα μας «βρήκε» ακριβώς στην αρχή του μαθήματος και μας «άφησε» λίγο πριν το τέλος. Οπότε και χρονικά καταφέραμε να βρεθούμε ελάχιστες φορές πριν την πρώτη παρουσίαση και να κάνουμε καναδυό πρόβες σε ένα υλικό που είχε δουλευτεί όμως προηγουμένως με τη συνθήκη ακριβώς που περιγράφει. Από απόσταση ασφαλείας.. Ωστόσο τώρα έχουμε ξανά τη δυνατότητα να βρεθούμε.

ilektra3

Τι θα ήθελες να πάρει το κοινό μαζί του φεύγοντας;

Όλοι περάσαμε ένα σοκ με όλη αυτή την ιστορία. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Ειδικά οι άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν με θέματα υγείας και κινδύνεψε η ζωή τους ή δικών τους ανθρώπων. Ας ελπίσουμε ότι θα μας ταλαιπωρήσει όσο το δυνατόν λιγότερο από εδώ και πέρα. Νομίζω ότι η τελική αίσθηση είναι αυτή της ενότητας που δυστυχώς οι άνθρωποι τη θυμόμαστε περισσότερο σε δύσκολες συνθήκες. Και ότι ακόμα και κάτω από αντίξοες καταστάσεις, μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί και να ανακαλύπτουμε πράγματα βλέποντας τι θετικό μπορούμε να αποκομίσουμε μέσα σε οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση.

 

Τα τελευταία χρόνια ο ρατσισμός και ο φασισμός επανήλθαν δριμύτερα. Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε, ως άνθρωποι, για να ηρεμήσουμε τα φαινόμενα αυτά;

Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που απλά σε κάθε χώρο εκφράζεται διαφορετικά ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν. Ένα σύστημα και μια κουλτούρα η οποία προστατεύει εμένα, αλλά όχι εσένα ή οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, παιδί, άντρα, γυναίκα, λόγω χρώματός, μεγέθους, προσανατολισμού, εθνικότητας, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης είναι λάθος. Η αρχή πρέπει να γίνει απ’ τον εκπαιδευτικό και οικογενειακό χώρο και να διασφαλιστεί από τον πολιτικό. Κάθε ανθρώπινη ζωή έχει ίση αξία. Σέβομαι τους ανθρώπους που αφιερώνουν τώρα κι πριν από εμάς τη ζωή τους και εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να αλλάξουν τέτοιες καταστάσεις και δεν πρέπει να σωπαίνουμε όταν βρισκόμαστε εμείς, οι άλλοι άνθρωποι αντιμέτωποι με τέτοια φαινόμενα. Η διαφορετικότητα δεν συνεπάγεται ανισότητα. Είναι καιρός για αλλαγή.

Πληροφορίες για την παράσταση  ΕΔΩ

ilektra5

Array