Please enable JS

Πολύκαρπος Φιλιππίδης: “Η αλλαγή χτίζεται με μικρές προσωπικές δράσεις & φτάνει στις συλλογικές!”

Πως αποφάσισες να γίνεις ηθοποιός;

Όλα άρχισαν στην πρώτη λυκείου όταν έπαιξα στην παράσταση που ανεβάσαμε με την θεατρική ομάδα του σχολείου. Από μικρός παρακολοθούσα παραστάσεις αλλά τότε ηταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με ένα έργο και έπρεπε δουλέψω ως ηθοποιός. Η επεξεργασία του κειμένου, η σύμπραξη με τα υπόλοιπα μέλη, η ομαδική δουλειά, η δημιουργία του δικού μου ρόλου και φυσικά οι παραστάσεις, συνετέλεσαν στο να αποφασίσω ότι το θέατρο θα είναι το μελλοντικό μου επάγγελμα.

Μίλησε μας για την Κάρμεν Ρουγγέρη και την συνεργασία σου.

Η κυρία Κάρμεν – και την λέω κυρία  λόγω σεβασμού, φυσικά, αλλά και γιατί πέρα από τη δουλειά, αποτελεί και μια μητρική φιγούρα για εμάς τους ηθοποιούς της,  μας φροντίζει, μας δίνει συμβουλές για καλή υγεία, συμβουλές για το επάγγελμα και φυσικά μαθαίνουμε πολλά πράγματα για την υποκριτική δουλεύοντας μαζί της. Μόνο κερδισμένος νιώθω.

poly 3

Από την παράσταση “Τα πάθη του νεαρρού Βέρθερου” στον κεντρικό ρόλο.

Έχω ακούσει ότι είναι πολύ αυστηρή.

Ναι, είναι αυστηρή γιατί είναι πολύ σωστή επαγγελματίας. Το όραμα που έχει για κάθε παραγωγή θέλει να το δει να πραγματοποιείται, οπότε ξέρει πάρα πολύ καλά τι θέλει και το ζητάει από μας τους ηθοποιούς.

Ποια από τις συμβουλές που σας έχει δωσει την κρατάς;

Όπως στη ζωή δεν σκεφτόμαστε πώς θα μιλήσουμε, σε ποιόν τόνο και σε τι ύφος γιατί το κάνουμε αυθόρμητα, έτσι ακριβώς πρέπει να παίζουμε στο θέατρο.

poly5

Κρατικό Θεατρό Βορείου Ελλάδος στιγμιότυπο από παρασκήνια.

Μίλησέ μας για την παράσταση σας φέτος, τον Τσάρο και τον ρόλο σου.

Ο “Τσάρος με τη μακρυά γενειάδα” είναι  ένα παραμύθι που εισάγει τα παιδιά στο Ρώσικο πολιτισμό. Η παράστασή μας είναι γεμάτη από χρώματα, κοστούμια, χορούς και όμορφα τραγούδια. Τα παιδιά θα γνωρίσουν τέσσερις Ρώσους συνθέτες  τον Τσαϊκόφσκι,  τον Μποροντίν, τον Ρίμσκι-Κόρσακοφ και τον Μουσόρσγκι.

Εγώ υποδύομαι τον γιο του τσάρου τον Αντρέι,  ο οποίος είναι ένας νεαρός κακομαθημένος πρίγκιπας. Έχει μάθει να τα βρίσκει όλα έτοιμα και δεν εκτιμάει ουσιαστικά πράγματα, όπως την ανιδιοτελή προσφορά και την αγάπη. Θεωρεί ότι όλα λύνονται μέσα από την εξουσία και από το χρήμα. Οι δοκιμασίες όμως που περνάει, οι οποίες έχουν αρκετά κωμικό χαρακτήρα, βοηθούν να βγει ο καλός  του εαυτός προς τα έξω. Με αυτό τον τρόπο μαθαίνει πώς ειναι να αγαπάς πραγματικά και πως βοηθάμε τους ανθρώπους, όχι γιατί πρέπει αλλά γιατί θέλουμε.

poly1

Από την παράσταση “Τα πάθη του νεαρρού Βέρθερου” στον κεντρικό ρόλο.

Ο Πολύκαρπος είναι κακομαθημένος σαν τον γιο του τσάρου;

Όχι, ο Πολύκαρπος δεν είναι κακομαθημένος. Αντίθετα θα έλεγα ότι είναι καλομαθημένος.

Τι έργα ή ρόλους θα ήθελες να παίξεις στο μέλλον;

Επιθυμώ να δοκιμαστώ σε πολλά  έργα και είδη θεάτρου, από το κλασσικό μέχρι το σύγχρονο ρεπερτόριο. Μου αρέσει πολύ το αμερικάνικο θέατρο. Ανυπομονώ όμως για τη στιγμή που θα παίξω αρχαίο δράμα. Λατρεύω το αρχαίο δράμα. Θεωρώ ότι είναι η βάση της υποκριτικής τέχνης. Τα κείμενα των τραγωδιών είναι τα πρώτα θεατρικά κείμενα που υπήρξαν ποτέ. Υπάρχει ήδη μια βαρύτητα  σε αυτό και σε συνδυασμό με τα πανανθρώπινα και πάντα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται, αποτελούν τρομερή πρόκληση για τον ηθοποιό.

Τι πιστεύεις για την Ελλάδα του 2019;

Ομολογουμένως οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες. Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος και θέλω να πιστεύω πως τα πράγματα στη χώρα μας θα ανακάμψουν σε όλους τους τομείς.  Σαν πρώτο βήμα πρέπει επιτέλους να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταματήσουμε να τις επιρρίπτουμε στους αλλους. Το θέμα είναι να ξεκινήσουμε από προσωπικό επίπεδο. Η αλλαγή χτίζεται από μικρές προσωπικές δράσεις και έπειτα φτάνει στις συλλογικές. Για παράδειγμα αν φροντίζουμε να είμαστε σωστοί στις υποχρεώσεις που αφορούν στο σπίτι μας στη δουλειά μας, αν νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, δεν χρωστάμε και δεν υπολογίζουμε μόνο το δικό μας συμφέρον, τότε η κοινωνία μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω  σε ένα καλύτερο αύριο για τη νέα γενιά στην οποία βρίσκομαι και εγώ.
Ως νέος καλλιτέχνης, που έχω όνειρα και φιλοδοξίες εύχομαι ότι η χώρα μου αλλά και το κράτος θα με στηρίξουν. Φυσικά όχι μόνο τους καλλιτέχνες, αλλά γενικότερα όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Ο Πολύκαρπος Φιλιππίδης θα παίζει και στην πάρασταση «Moby Dick» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Κακλέα στο Παλλάς το Φεβρουάριο. 

poly 2

Πληροφορίες για την παράσταση “Ο ΤΣΑΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΡΙΑ ΓΕΝΕΙΑΔΑ” ΕΔΩ

 poly4

 

Στον ρόλο του Ιάσονα “Αργοανυτική εκατρατεία” της Κάρμεν Ρουγγέρη. 

Array