Please enable JS

Θεοδώρα Σιάρκου: Tο πρώτο πράγμα που σκέφτομαι, είναι οι στίχοι του Ελύτη «Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή»!

Γιατί αποφάσισες να παίξεις σε ένα γκέι έργο, την ομοφυλόφιλη γυναίκα;

Καταρχάς η συγκεκριμένη πρόταση ήρθε από την Σοφία Αδαμίδου και τον αδελφό της Μυρώδη. Με τους συγκεκριμένους ανθρώπους έχω ξαναδουλέψει στο παρελθόν στο ίδιο θέατρο στο Αλκμήνη, όταν ανεβάσαμε σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντοπούλου, το “Μετά τη Βάρκιζα”. Είναι δυο άνθρωποι που εκτιμώ και εμπιστεύομαι. Ήρθε λοιπόν αυτή η πρόταση και τη δέχτηκα με μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η ευκαιρία μέσα από την τέχνη μου να κάνω μία ακτιβιστική ενέργεια και να περάσω κάποια μηνύματα. Δυστυχώς η κοινωνία μας είναι ακόμα κάπως οπισθοδρομική με τους ομοφυλόφιλους ανθρώπους. Yπάρχουν απαρχαιωμένες ιδέες κι αντιλήψεις. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαικές κοινωνίες. Αυτή της Γαλλίας, για παράδειγμα. Μου έκανε εντύπωση η διαφήμιση της Renault για το καινούργιο clio. Επέλεξαν να διαφημίσουν ένα αυτοκίνητο μέσα από την ιστορία ζωής δύο ομόφυλων γυναικών! Γιατί να πάρουν τέτοιο ρίσκο;;;  Αυτό ..κάτι σημαίνει!  Οφείλουμε να δώσουμε ορατότητα στην κοινότητα των γκέι, γιατί υπάρχει! Χρειάζεται να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να είναι ελεύθεροι και ευτυχισμένοι σε μία ισόνομη κοινωνία. Έχω φίλους γκέι. Είναι εξαιρετικοί, καλλιεργημένοι, με προσωπικότητα, άνθρωποι που δεν προκαλούν στην δημόσια εικόνα τους, διακριτικοι, αξιοπρεπείς. Έχουν μία ευγένεια ψυχής και είναι άνθρωποι που θαυμάζω.

Επίσης, ως μητέρα δύο παιδιών, δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με προκαταλήψεις και ταμπού. Θέλω να μάθουν να αποδέχονται την διαφορετικότητα. Να αγαπούν όλους τους ανθρώπους!  Ένα βήμα ενάντια στο ρατσισμό. Έτσι, θεώρησα πρόκληση την πρόταση και αμέσως είπα ναι. 

Αν αύριο το πρωι ο γιος σου ή κόρη σου πουν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, πως θα λειτουργήσεις;

Κοίταξε να δεις… το σημαντικό είναι να είναι το παιδί μου ευτυχισμένο. Δεν σου λέω πως θα το δεχτώ άνετα ή αβίαστα αλλά σίγουρα θα το δεχτώ, προκειμένου για την ευτυχία του παιδιού μου.

siarku2

Πώς είναι η Αννίτα Κούλη, πως συνεργάζεστε;

Αχ, ο έρωτας! « Έρωτα» την αποκαλώ (γέλια). Η Αννίτα είναι πολλή γλυκιά, αλλά αν θυμώσει…κρύψου!  Συνεργαστήκαμε πολύ όμορφα. Θεωρώ πως υπάρχει καλή χημεία μεταξύ μας στη σκηνή και αυτό μας λένε και οι θεατές. Ναι μεν υποδυόμαστε ένα ομόφυλο ζευγάρι, στην πραγματικότητα όμως δεν διαφέρουμε από ένα ετεροφυλόφιλο ζευγάρι. Αυτός ήταν ο στόχος και του συγγραφέα, Μυρώδη Αδαμίδη και του σκηνοθέτη μας, Γιάννη Διαμαντοπούλου, να μιλήσουμε για τις ανθρώπινες σχέσεις, το δικαίωμα όλων στην αγάπη και την ευτυχία. Θεωρώ λοιπόν ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δεν αντιμετωπίζουν διαφορετικά προβλήματα από τα ετερόφυλα.Όλοι μας αγωνιούμε για τη μοναξιά, τον έρωτα, την αγάπη. Όλους κάποια στιγμή μας βασανίζει η ζήλια. Το «Εύα και Νόρα» δείχνει τη δεκαετή σχέση δύο ανθρώπων που έχοντας περασει πολλά και διάφορα αντιμετωπίζουν τη φθορά και την κρίση στη σχέση τους. Θέτει ερωτήματα και σκέψεις πάνω στο πως διαχειριζόμαστε τον άνθρωπο που αγαπάμε και πως προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη σχέση μας και να την πάμε παρακάτω. 

Μίλησέ μας για το δεύτερο έργο που θα σε δούμε φέτος.

Είναι το « Afterplay» του Brian Friel. Η μετάφραση και η παραγωγή είναι της Μαργαρίτας Δαλαμάγκα και η σκηνοθεσία του κ.Θοδωρή Βουρνά. Θα ανέβει στο θέατρο «Αγγέλων Βήμα», στις 24 Φεβρουαρίου. Το έργο διηγείται μία συνάντηση της Σόνιας από τον Θείο Βάνια με τον Αντρέι, τον αδελφό από τις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ, το 1920, σ’ ένα μπιστρό της Μόσχας. Στην πραγματικότητα ο Friel, παίρνει δύο ηττημένους χαρακτήρες και τους δίνει φως και προβολή. Όταν αυτοί οι δύο άνθρωποι συναντιούνται, “φοράνε τα καλά τους”.  Παρουσιάζουν ο ένας στον άλλον έναν εαυτό υγιή και μια ζωή αρμονική.  Αλλά μετά από λίγο πέφτουν οι μάσκες και βγαίνει στην επιφάνεια όλη η μοναξιά, η απόγνωση, η προδοσία και η απογοήτευση που τους βασανίζουν. Είναι ένα τρυφερό, ευαίσθητο έργο και δίνει τη δυνατότητα στον ηθοποιό να κάνει virtuosite.  Εγώ κρατάω το ρόλο της Σόνια και ο Πασχάλης Τσαρούχας του Αντρέι.Εχουμε μαζί μας και δύο νέους συναδέλφους τη Μαρία Θωμά και τον Νίκο Μέλλο.

Tι σκέφτεσαι για την Ελλάδα του 2020;

Χμ…το πρώτο πράγμα που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό, είναι οι στίχοι του Ελύτη: « Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή»!

siarku3

Πληροφορίες για την παράσταση “Εύα και Νόρα” στο θέατρο Αλκμήνη ΕΔΩ 

siarku4

 

Πληροφορίες για την παράσταση “Afterplay” στο Θέατρο Aγγέλων Βήμα ΕΔΩ

siarku3

 

Array